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UNCERTAIN ISSUES ON RESIDENCE AND WORKPLACE LEASES  

In this first part of a series of articles on disputed lease provisions of the Turkish Code of 

Obligations (the “TCO”) with respect to residences and roofed workplaces, we address 

whether the parties are free to determine the rental fee after the end of each five-year period. 

The TCO allows the parties to determine the rent increase rate in residence and roofed 

workplace leases subject to limitations. Article 344 of the TCO explicitly sets forth the annual 

rent increase rules that apply within each five-year period, both for the Turkish lira and for 

foreign currency leases. However, when it comes to rent increase rates or the rental fee to 

apply after the end of each five-year period, are the parties free to so determine as they wish? 

If the Rental Fee is Denominated in Turkish Lira  

According to Article 344/1 of the TCO, the annual rent increase rate applicable to Turkish lira 

rental fees cannot exceed the average of the change in the consumer price index (the “CPI”) 

in the last twelve months. As for lease agreements that have a term longer than five years, or 

renew after five years, Article 344/3 of the TCO regulates that a judge will determine the rental 

fee to be applied in the new lease year starting after each five-year period, regardless of 

whether the parties have made an agreement on this matter. As opposed to the annual 

increases, a judge will not consider the CPI as the only criterion when determining the market 

rent value after the five-year period. The judge will determine the market rent value in 

accordance with the (i) average of the change in the CPI in the last twelve months; (ii) leased 

premises’ condition; (iii) sample rental fees and (iv) fairness principle. The judge may conclude 

that the increase in the rental fee is to be higher than the average of the change in the CPI in 

the last twelve months. That said, could the parties benefit from the same opportunity that is 

afforded to the judge?  In other words, is it possible for the parties to determine the increase 

rate, which will apply after the fifth lease year, through an agreement in advance? 
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As it is stated above, the annual increase in the rental fee cannot exceed the average of the 

change in the CPI in the last twelve months. If the annual increase rate requested by the 

landlord exceeds the CPI, and the tenant accepts to pay the increased rental fee, it may seem 

as though an implicit agreement has been made between the parties regarding the increase 

of the rental fee; however, such agreement will be void. If the tenant makes a payment after 

the fifth lease year, the tenant could request the return of the amount exceeding the CPI as 

per the unjust enrichment clauses or set it off against the future rental fees. 

As per Article 344/3 of the TCO, although the value determined by the judge is the market 

rent value, the parties are not obliged to apply to the judge after each five-year period to 

adjust the rental fee to its market value. On the other hand, even if the parties make an 

agreement regarding the increase rate that will apply after each five-year period, such 

agreement will not prevent the parties from applying to the judge. The respective Article 

explicitly states that the judge will disregard whether or not the parties agreed on the increase 

rate when determining the new rental fee. It is unclear whether the tenant could reclaim the 

amount that exceeds the rental fee increased by the CPI, if the parties agreed on an increase 

rate higher than the CPI. The reasoning of the relevant Article does not settle this dispute 

either. The questions highlighting this issue are expected to be resolved, once there are more 

court precedents concerning the respective Article.  

If the Rental Fee is Denominated in Foreign Currency  

Article 344/4 of the TCO regulates that if the rental fee is denominated in foreign currency 

under the lease agreement, the parties are not allowed to change it until the end of the fifth 

year. The Article further states that in determining the rental fee at the end of the fifth year, 

Article 344/3 of the TCO will be applied and the change in the value of the foreign currency 

will also be considered. Similar to the foregoing dispute regarding Turkish lira leases, the 

scholars debate whether or not the parties are allowed to freely determine the rental fee to 

be applied at the end of each five-year period in foreign currency leases. One view argues that 

the parties cannot agree on any increase rate under the agreement since the reason for 

restricting the prohibition on an increase after five years is to allow the parties to apply to the 

court after the fifth year in order to adjust the rental fee to its market value. However, another 

doctrine argues that the parties could agree on a new rental fee or an increase rate that will 

apply after the fifth year. This doctrine bases its argument on the reasoning of the respective 

Article and honors the parties’ agreement. The Article reasons that if the parties cannot agree 

on the rental fee at the end of the fifth year, the rental fee will be determined pursuant to 

Article 344/3 by also taking into account the changes in the value of the foreign currency. The 

scholars defending this view also argue that to be valid, the increased rate agreed by the 

parties must be on an arm’s length basis and follow the fairness principle. 

Although the TCO entered into force in 2012, the implementation of certain provisions 

concerning roofed workplace leases was postponed to 2020. Accordingly, both for Turkish lira 

and foreign currency lease agreements, it is still unclear whether the parties are free to 

determine the rental fee that will apply after the end of each fifth-year period. It is expected 
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that the hesitations around the matter will be eliminated once precedents are formed by the 

courts and such precedents are established over time.  
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